top of page

Agility - Samen actief 

E491525F-7215-428C-AD4A-C8B5ECFA44B4.heic
5493729D-FF89-4795-BA17-E5F2FF54576F.heic
04D4E0F2-26B7-4AB3-8D58-E78E51D37D30.heic

Deze cursus is te volgen voor combinaties die minimaal een puppytraining en/of basistraining hebben doorlopen, en voor honden die volgroeid zijn. Voldoe je hier nu niet aan maar wil je wel graag aan deze cursus deelnemen? Neem gerust even contact op, meestal is er wel iets mogelijk.

Agility, of behendigheid, is een sport waar het plezier van hond en eigenaar voorop staat. Bij Agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond gaat leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij Agility wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op de verschillende vaardigheden van de hond. 


Agility is dé sport en vrijetijdsbesteding voor honden en eigenaren. Zowel de hond als de handler moeten zich lichamelijk inspannen, alle spieren van de hond worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de handler wordt versterkt. Opdrachten die de hond zelfstandig moet uitvoeren, prikkelen zijn zintuigen, en versterken zijn geheugen en concentratie. Deze mentale en fysieke uitdaging is er zeker ook voor de handler, je hond sturen, de juiste volgorde onthouden, het geven van de juiste aanwijzingen en dan ook nog samen in actie het parcours rond. Het is een echte sportieve uitdaging voor twee. Uiteraard passen we de lessen altijd wel zo aan dat ook de handler en hond met fysiek iets mindere mogelijkheden mee kan doen tijdens de lessen. het plezier staat uiteraard voorop bij ons. 
Voor wie?
Iedere gezonde normaal gebouwde hond, mits in een goede conditie, kan aan agility doen. Ras of rasloos maakt hierbij geen verschil. Er kan met agility begonnen worden als de hond volgroeid is. Dit is wel afhankelijke van het ras. Kleinere honden zijn over het algemeen bijvoorbeeld sneller volgroeid dan grote honden. Over het algemeen hanteren we de leeftijd van zo'n 1 jaar. We bouwen de training uiteraard op een verantwoorde wijze op om blessures te voorkomen. Een aantal rassen is door hun specifieke bouw minder geschikt voor agility. Twijfel je of agility geschikt is voor jou en je hond, vraag dan gerust naar de mogelijkkheden. Het belangrijkste voor ons is dat de hond en zijn of haar handler heel veel plezier beleven aan de lessen agility. 


Tijdens de Beginners lessen gaan jullie aan de slag om de verschillende hindernissen aan te leren aan je hond. Sprongen, tunnels, raakvlakken en paaltjes ze komen allemaal aan bod. Al snel worden verschillende hindernissen gecombineerd. Omdat een Agility parcours meer is dan alleen een ronde linksom of rechtsom is, leren we jullie ook diverse soorten wissels aan. Dit zijn manieren om de andere kant op te kunnen draaien samen met je hond, zonder dat je over je hond struikelt. Verder leren we je hond om op een grotere afstand voor je uit te gaan werken, en ook het wachten bij de start is een belangrijk onderdeel waar we tijdens de lessen aan werken samen. Aan het einde van de cursus zijn jullie in staat om zelfstandig een klein parcours samen met je hond af te leggen.

Info Lessen 

De cursus Agility wordt gegeven op woensdagavond of zaterdagochtend. 

Elke les is weer anders. We houden ook graag rekeningen met de eigen inbreng en wensen van de cursisten, hierdoor is ook elk cursusblok weer heel verschillend. 

Aan deze cursus kunnen jullie samen deelnemen wanneer je hond volgroeid is. Een Puppytraining en een Basistraining en/of een Sport en Spel cursus is een mooie vooropleiding voor deze cursus (hebben jullie deze niet gevolgd, overleg dan eerst even met ons, meestal is er wel iets mogelijk). Het opbouwen en afbreken van het parcours doen we gezamenlijk voor en/of na de les. 

Een cursus bestaat uit 8 lessen en kost €125,-.

A7E08F12-C3D0-4ACD-AF09-139F60A1DD24.heic
8D118622-92B2-4817-A52B-FC87C7757578_edited.jpg
bottom of page